Subaru Hybrid

Itt az első Subaru hibrid

Benzin-elektromos hajtást kap – első körben – a Subaru XV.

A New Yorki Autószalonon leplezi le a Subaru az első hibrid autóját, amely az XV Crosstrek Hybrid névre hallgat.

Benzinmotor és elektromotor hajt majd, megtartja az összkerékhajtást az autó, ami állítólag a legtakarékosabb szabadidő-autó hibrid lesz. Na ja, emelt hasmagasságú kompaktról van szó –a magyar forgalmiban például Impreza néven fut az autó -, így ez nem lehet olyan nehéz.

Ezen kívül még egy olyan tanulmányt mutatnak be a japánok New Yorkban, amit korábban sehol nem lehetett látni. Talán a BRZ-t fokozzák, talán az új WRX-et előlegezik meg.

Bemutatkozott az első Subaru hibrid, amivel kapcsolatban azt érdemes rögtön megjegyezni, hogy ez nem az a hajtás, amit a GT 86/BRZ sportkocsival kapcsolatban emlegetnek, mint teljesítménynövelő eszközt.
A Subaru XV karosszériájába épített rendszernek egy, a fokozatmentes automatikus váltóba épített elektromotor a lelke. Ennek 13,4 lóerő a teljesítménye, a maximális nyomatéka 65 Nm. Ennek az energiát egy, a padló hátsó része alatt elhelyezett 13,5 kWh kapacitású, 100 V feszültségű nikkel-metál hidrid akkumulátor biztosítja. Utóbbi elhelyezése miatt kisebb lett a csomagtér mérete és az utastér is egy csöppet.

 A mérnökök áthangolták a felfüggesztést a megváltozott tömegeloszlás/136 kg-mal nagyobb tömeg miatt, és extra hangszigetelést is kapott az utastér. A 2,0 literes szívó benzinmotorhoz nem nyúltak, de ennek működését érinti az aktív légbeömlő-nyílás bevezetése, ami miatt hamarabb éri el üzemi hőfokát. A Subaru BRZ/Toyota GT 86 esetén ennél valószínűleg nagyobb teljesítményű elektromotort használnak majd, hiszen ott a hibrid hajtás elsődleges célja a teljesítmény növelése és nem a fogyasztás csökkentése lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.