Légrugó

Olvasóink értékelése:  / 24
ElégtelenKitűnő 

Légrugó
 

 

    A Subaru 1980-as évektől már megjelentette a légrugót a Leone-ban . Ettől kezdve a Kombi típusokban megrendelésre, v. az automatákban széria-felszerelésként alkalmazták.

    A légrugó előnye a szabályozhatóság: állítható a magasság, szabályozható a csillapítás. A legfejlettebb rendszer az utolsó
légrugóval kiadott Legacynál (2000) mutatkozott be .

     A szintszabályozás érzékelői kerekenként mérik a magasságot és a központi computer utasítására a beépített kompresszor segítségével  folyamatosan szabályoz. Így a súly bárhol terheli a karosszériát, a  légrugó kiegyenlíti a magasságot, a kocsiszekrény mindig egyenesen áll. Ennek előnyét nem kell hangsúlyozni, a stabilitás szempontjából magától értetődő. (Apróság, de fontos: emiatt ezekben a típusokban nincs szükség fényszóró magasságállító rendszerre!)

    Működése:
    A kompresszor vagy utánatölti a levegőt, vagy kienged a szelep, a  terhelés függvényében. Az érzékelőkből beérkező jelek egy központi computerbe jutnak és az előre meghatározott program szerint megy a parancs a végrehajtó egységekhez. A magasságot 2 szintben lehet állítani, alaphelyzetben 150 mm a hasmagasság, a HIGH gomb megnyomásakor a rugók néhány mp alatt  felemelik a karosszériát 195 mm magasra. A kapcsolón lévő jelző villog  az emelés közben, ha a szintet eléri, folyamatosan világít. Ezt a  magasságot megtartja 80 km/ó sebességig, efölött visszaáll az  alapmagasság. Amikor a Legacy lelassul 50 km/óra sebességre, ismét felemelkedik. Természetesen a megemelt magasság kikapcsolható a gomb újbóli megnyomásával. A túlterhelt autónál előfordulhat, hogy nem éri el a 195 mm-t, akkor a folyamat abbamarad, visszaáll az eredeti nívóra.    A megemelt magasságnál a csillapítás automatikusan megnő, alkalmazkodva a terepviszonyokhoz. Az alap-magasságnál a szenzorok kerekenként érzékelik a kilengést, ehhez alkalmazzák a megfelelő csillapítást. Így pl. sima úton csökken  a csillapítás, komfortosabb az utazás, rossz úton, vagy szerpentinen haladva erősödik a lengéscsillapítás, ezáltal megakadályozza a kocsiszekrény dőlését.

 Fontos tudni, hogy a motor leállítása (slusszkulcs eltávolítása) után  még 2 percig szabályoz a rendszer, így a kocsiból kiszállva hallható  szusszanással áll vissza a programozott magasságba. A szerelőbakon megemelve tilos a slusszkulcsot gyújtás állásba elfordítani, mert a magasságállító nem érzékel talajt és extrém módon kiemeli a futóművet,  ami meghibásodást/sérülést okozhat!
   
    A rendszer karbantartást nem igényel. Ennek ellenére ajánlatos a gumi  alatti hengert időnként megtisztítani, hogy a rárakódott szennyeződés ne koptassa ki a gumiharangot. Mivel az érzékelők és a szelepek a dugattyún helyezkednek el, tilos alvázvédővel, v. festékkel ennek közelében festékszórót/sprayt  használni!


    Az új generációs Legacy továbbfejlesztett, finomított futóműve nem tette lehetővé az eddig bevált légrugók alkalmazását, ezért ma már a hagyományos rugórendszert alkalmazzák. Reménykedünk, hogy a későbbiek során ehhez is adaptálják a jól bevált légrugó-rendszert és ismét találkozhatunk vele az Outbackben, Legacyban, vagy éppen a Tribecában..

 

legrugo1.jpgllegrugo2.jpg

 

legrugo3.jpg

 

legrugo4.jpg

 

legrugo5.jpg

 

 

Leírás:  http://endwrench.com/images/pdfs/AirSuspSumm01.pdf

            http://endwrench.com/images/pdfs/AirSuspenFall01.pdf

Topic:   http://www.ultimatesubaru.net/forum/showthread.php?t=33782&highlight=xt+...

  Dr. Déry Péter  www.lezerdent.hu

Jelentkezz be!

Aktuális események

Szo okt. 28 @ 4:00PM - 10:00PM
Esti Győri Subaru Találkozó okt.28.
Szo dec. 02 @12:00AM
Debreceni Subaru Talákozó...röviden DST!
K dec. 05 @ 8:30PM -
Subaru Pesti eSTI 2017.12.05.
Szo dec. 09 @ 5:00PM - 10:00PM
Subaruklubos évzáró gokart verseny
Szo jan. 13 @ 6:00PM -
2018 Évnyitó Ebéd 01.13. Szombat
Szo febr. 03 @11:00AM -
KST Keleti Subaru Találkozó

Eseménynaptár

Előző hónap Január 2018 Következő hónap
H K Sz Cs P Szo V
week 1 1 2 3 4 5 6 7
week 2 8 9 10 11 12 13 14
week 3 15 16 17 18 19 20 21
week 4 22 23 24 25 26 27 28
week 5 29 30 31